EXPERIMENTAREA SUPER-CEREALEI – GRÂULUI SPELTA ÎN SISTEM DE AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

     Graul spelta, această super-cereală,este cea ma veche dintre cereale. Eareunește in mod ideal avantajeleunei hrăniri integrale: pe langă unconținut ridicat de fibre este bogată invitaminele A, E, B1, B2 și PP, precum areun conținut mare de acizi grași esențialiși de minerale (fier, magneziu, fosfor șicalciu). Microelementele și substanțelevitale cum ar fi albuminele de calitate,hidrocarburile complexe și grăsimile auo insemnătate extrem de mare. Grăulspelta are un conținut mai mare deL-Tryptophan: Precursorul hormonului debună dispoziție și neurotransmițătoruluiserotonină. El are un conținut mai marede acizi grași nesaturați, in deosebi deacid linoleic și acid linolenic: activeazălipidele necesare generarii celulelornervoase. Graul spelta preia mai puținemetale grele din mediul inconjuratordecăt cel comun. Un mare interesprezintă recolta acestei culturi crescutăin sistem ecologic.

     Painea eco. 100-150 g de paine de grau spelta asigură necesarulzilnic de aminoacizi, vitamine și minerale. Făina integralăconține de trei ori mai multe vitamine și de cinci ori maimult calciu, magneziu, fosfor, comparativ cu făina albă. Făinaintegrală este un ingredient care nu ingrașă. Avantajul painiiecologice constă in faptul că ingredientele folosite la producereaacesteia nu sunt contaminate cu produse chimice.Germenii de grau sunt embrionii semințelor de grau, bogațiin proteine, fibre, grăsimi nesaturate, vitaminele E, B1,B2, B6, fosfor, zinc, tiamină, magneziu și acid pantotenic.Germenii sunt o sursă naturală de vitamine și minerale, unsupliment alimentar care poate inlocui uneori fructele și legumele,contribuind la eliminarea toxinelor.Făină este utilizată pentru paine, blat, biscuiți, covrigei, batoane,fiind similară ca aspect cu painea de secară, insă cu un gust mai puțin dulce, o ușoară aromă de nucă și o texturămai pufoasă.In Bavaria și Belgia, sunt producători care obțin un tip debere din malț de spelta, iar in Polonia există o tradiție adistilării boabelor pentru producerea unui fel de vodcă.Spelta este o specie cultivată incă din epoca bronzului,mult extinsă in zona popoarelor germanice. Bobul este sticlosși dă o făină foarte bogată in gluten. Este rezistent lager, secetă și boli. In prezent, s-a restrans mult in cultură,fiind semănat pe suprafețe limitate in unele țări din Europa,cum ar fi Elveția, Suedia, Germania, Belgia („graul Ardenilor”)și izolat in Turcia și Spania. Poate asigura recolte de2.800 — 7.450 kg/ha.Dupa treierat, bobul rămane imbrăcat in pleve, acestea reprezentand21 — 24% din recoltă.

     La măcinat și sepărarea făinii se pierde o mare parte din substanțele proteice, diminuandu-se valoarea alimentară și furajeră. Această formă degrau prezentă interes și pentru anumite gospodării agricoledin Republica Moldova, cu climat mai aspru, unde s-ar puteacomporta mai bine decat alte cereale. i pentru Culturilede cimp SELECȚIA, mun. Bălți itul de Cercetări pentru In anul2011, pentru prima dată in republica noastră, au fost testate2 soiuri de grau Spelta din ELVEȚIA la Institutul de Cercetăripentru Culturile de camp Selecția din mun. Bălți, recolta a fostde 2,5- 3,0 t/ha. Anul trecut acest grau la SRL “Cazacu & Co”, s.Coşerniţa, r-nul Criuleni Cazacu Alexandru a obținut 1,6 -2,0t/ha. Anul 2015 a fost nefavorabil pentru majoritate gospodăriilorfermiere deacea rezultatele sunt mai modeste (vedețiin tabel). Graul spelta (alac) are singură grijă de sine, el nu arenevoie de ingrășăminte și de protecție chimică impotriva bolilorși dăunătorilor. Bobul acestei cereale este strans ambalatintr-un inveliș dens care il protejează de pierderea umiditații(este rezistent la secetă), și la boli, deasemenea la contaminareaexternă.

     Această plantă sanatoasă genetic, este foartevaloroasă pentru organismul uman. Graul Spelta poate prezenta interes și pentru anumite gospodăriiagricole din Republica Moldova, cu climat mai aspru,unde s-ar putea comporta mai bine decat alte cereale.Un mare interes prezintă recolta acestei culturi crescută insistem de agricultură ecologică. Respectarea tehnologieide cultivare a graului spelta in sistem de agicultură ecolo- gicăelaborată de noi poate asigura o recoltă de cel puțin2,8 – 3,0 tone de boabe la ha și un venit considirabil. Culturaecologica de grau spelta poate fi o cale de urmat de catregospodăriele fermiere.Să nu uităm că in viitor, guvernul RM, așa cum o fac milteguverne a țărilor UE, o să vină in ajutorul acestor ferme cuprograme speciale de sprijin pentru a face investii. Vă dorimsă obțineți producții ecologice inalte de grau spelta și să levindeţi la preţuri satisfacătoare și deasemenea să, nu uitaţică cererile sunt multe cum din țările UE așa şi alte țări.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *