Anii de secetă care au afectat agricultura ca rezultat al incălzirii globale s-aupronunţat ferm in ultimii anii. Seceta care s-a instalat la noi, mai ales in anul2007, care a fost una cum nu a mai fost sute de ani. Este de aşteptat un şir de anisecetoşi cu impact major asupra legumiculturii şi altor activităţi dependente destarea climei. Anul 2014 se așteaptă secetos. O măsură agrotehnică generalăfoarte eficienta in diminuarea consecinţelor secetei, care nu cere cheltuieli, esteorganizarea şi respectarea asolamentului legumicol.
Cultivarea legumelor, atat pe suprafeţe mici cat şi pe suprafeţemari, nu poate fi rentabilă in lipsa unui asolament intocmitcat mai judicios.Asolamentul legumicol, presupune impărţirea terenului exploataţieiagricole, in sole sau parcele pe cat posibil egaleintre ele, numărul acestora fiind egal cu numărul anilor derotaţie. Culturile trebuie repartizate in timp şi spaţiu ţinandcont de sistemul de lucrări, de fertilitatea solului şi de stareade umiditate a lui. Aceasta este o măsură agrotehnică generală,de mare importanţă şi are drept scop păstrarea umidităţii,sporirea fertilităţii solului, reducerea atacului de boli şi dăunători,obţinerea unor producţii ridicate şi a unei eficienţeeconomice sporite, cu cheltuieli şi consumuri mai reduse deingrăşăminte chimice, erbicide şi insecto-fungicide.In legumicultură este absolut necesară folosirea amendamentelor,deoarece legumele au nevoie de lucrări repetate,udări sistemice şi recoltări succesive, care duc la alterarea mairapidă a calităţilor fizice şi biologice ale solului.
Cultivarea timp de mai mulţi ani pe acelaşi teren a aceloraşispecii legumicole (monocultura) sau a unor specii inruditedin punct de vedere botanic, contribuie la inmulţirea şi răspandireamasivă a bolilor şi dăunătorilor specifici culturilorrespective. Numai printr-o rotaţie corectă a culturilor in cadrulasolamentului, se poate diminua mult atacul bolilor şidăunătorilor. Asolamentul constituie şi o măsură eficace decombatere a buruienilor. Monocultura determină o scăderesubstanţială a producţiei. Exemplu: la ceapă, fasole verde, tomate,mazăre, monocultura după cinci ani scade producţiafaţă de cea din primul an cu 35-40%.Aplicarea asolamentului permite folosirea raţională a forţeide muncă şi ingrăşămintelor.
La introducerea solelor (cămpurilor) trebuie avute in vederemai multe particularități
:• se vor amplasa langă o sursă de apă pentru irigat, deoarecesunt mari consumatoare de apă; • se vor amplasa in apropierea centrelor populate și piețelorde desfacere;• se vor amplasa pe soluri afanate, lutoase, luto-nisipoase depreferință cernoziomuri și aluviare cu pH neutru, conținutridicat de humus, și bine aprovizionate cu elemente nutritive;• trebuie să existe posibilități de procurare a unor cantitățimari de ingrășăminte organice;• sistemul de cultură este unul intensiv și cuprinde in modfrecvent culturile succesive;
Rotaţia culturilor in cadrul asolamentului se face ţinandcont de criteriile tehnologice şi biologice ale plantelor legumicole.In funcţie de aceste criterii legumele pot fi:
• legume lacome, mari consumatoare de substanţe fertilizantecum ar fi vărzoasele, ardeiul, vinetele, ţelina. Acestease vor cultiva in sole (cămpuri) fertilizate cu ingrăşăminteorganice sau in primul an după plantele amelioratoare, alefertilităţii solului(leguminoase perene sau anuale);
• legume mai puţin pretenţioase faţă de azot (morcov, pătrunjel,ceapa, usturoiul). Se vor cultiva in anul al doilea, dela fertilizare cu gunoi de grajd a parcelei (solei);
• leguminoase păstăioase, mazărea, fasolea, fiind capabilesă fixeze azotul atmosferic, au cerinţe mai puţin redusefaţă de ingrăşămintele organice, din care cauză, se pot plasain rotaţie in al doilea sau al treilea an după fertilizarea cugunoi de grajd;
• plante cu sistem radicular profund (rădăcinoase, pepeni),care va alterna cu legumele care au un sistem radicular superficial(ceapa, castraveţi, verdeţuri) pentru a folosi maieficient apa şi substanţele fertilizante din substraturile deadancimi diferite;
• pentru refacerea fertilităţii solului, este bine să se introducăin asolament, sola amelioratoare, cultivată cu lucernăcare durează 3-4 ani sau sparcetă sau trifoi care durează 2ani, plante care imbogăţesc solul in humus şi refac structurasolului;
• in vederea combaterii buruienilor, se recomandă alternareaculturilor leguminoase, care lasă terenul mai imburuienat,morcov, pătrunjel, vărzoase, ceapa, usturoi, cu speciicare datorită unui aparat foliar bine dezvoltat, stajenescdezvoltarea buruienilor (vinete, ardei, dovleci, vărzoase);
• pentru prevenirea atacului bolilor şi dăunătorilor aceeaşispecie sau specii inrudite nu se vor cultiva pe acelaşi terendecat după 3-4 ani;
• legumele perene care ocupă suprafeţe reduse pe timp indelungat(8-9 ani nu se includ in asolamentul legumicol.
Exemple de rotații pentru asolamente legumicole.
Rotațiicu plante legumicole de bază:1. varza de toamnă; 2. tomatede toamnă; 3. ceapă + usturoi; 4. morcov + pastarnac. Rotațiicu plante legumicole de bază și culturi duble:1. tomate detoamnă;2. spanac de primavară (cultura I) + varză de toamnă(cultura II);3. ceapăarapagic (cultura I) + castraveți de toamnă(cultura II);4. morcov + pastarnac + sfeclă roșie;5. cartofitimpurii (cultura I) + fasole păstăi (cultura II).Rotații cu plantelegumicole in sistem intensiv (culturi anticipate, duble, asociateși sole combinate):1. ridichi de lună (cultura anticipată)+ tomate (cultura principală);2. morcov + patrunjel + pastarnac;3. castraveți timpurii + gulii (cultura intercalată);4. cartofitimpurii + varză de toamnă;5. ceapă arpagic (cultura I) + salată(cultura II); 6. mazare +fasole;
Toate aceste aspecte fac parte din asolament marele ,,micsecret’’ al micşorării consecinţelor secetei și sporirea rentabilităţiilegumelor.