”Pagini din istoria și actualitatea viticulturii”

     Recent la editura ”Lexicon Plus” a vazut lumina zilei lucrarea cu modestul titlul ”Pagini dinistoria și actualitatea viticulturii”, autor: acad. B.Gaina și dr. E.Alexandrov. Această lucrarereprezintă cu adevărat o minienciclopedie despre trecutul, prezentul și perspectivele evoluțieiviticulturii și vinificației in Republica Moldova, situație raportată cu discernămant prin prismastării de lucruri din domeniu in context regional și mondial.

     Viţa de vie reprezintă o cultură agricolă milenară şi peparcursul existenţei sale a determinat apariţia unor tradiţiişi obiceiuri la popoarele care o cultivau, dezvoltareadiferitor meşteşuguri, elaborarea tehnicilor de cultivare şiprocesare a strugurilor. Pe parcursul evoluţiei, cultura viţei de vie a fost supusăameliorării prin astfel de metode, cum ar fi selecţia naturalăşi selecţia dirijată: intraspecifică, interspecifică, clonală,ingineria genetică etc. Totuşi, pană in prezent nu s-areuşit crearea soiului „ideal”, care să intrunească cele maivaloroase caracteristici ale diferitor soiuri: bace de culoareaurie-roză-roşie; cu aromă de muscat, citron, petale detrandafir, viorele etc.; cu gust armonios; de consistenţăcrocantă la soiurile de masă şi suculentă la cele pentru suc şivin; rezistenţă inaltă la factorii biotici şi abiotici ai mediuluiinconjurător; rezistenţă la temperaturile joase din timpuliernii şi la cele inalte din timpul verilor aride; rezistenţă labolile specifice acestei culturi – mildium, oidium, putregaiulcenuşiu şi altele, precum şi la diverşi vătămători.

     Astfel, rămane actuală problema obţinerii de noi varietăţide viţă de vie cu caractere agro-biologice, care să satisfacăla maximum cerinţele faţă de strugurii de masă, destinaţiconsumului proaspăt, şi faţă de cei destinaţi procesăriiindustriale (sucuri, concentrate, vinuri, distilate).In prezenta lucrare, pentru prima dată au fost inclusemateriale mai puţin cunoscute ce se referă la parcursulistoric al culturii viţei de vie atat pe meleagurile noastre,cat şi in diferite regiuni ale globului, unde se cultivă aceastăplantă. Lucrarea conţine opinii ale savanţilor referitor laimportanţa social-economică a indeletnicirii poporuluinostru cu creşterea viţei de vie şi producerea băuturilorde calitate, care sunt solicitate pe pieţele europene dedesfacere.Textul bine ingrijit, caracterul laconic și limpezimeaexprimării, calitatea impecabilă a desenelor și ilustrațiilor, diagramele și tablele eferente textului, bogata bibliografieși glosarul din anexă, executarea poligrafică la cel maiinalt nivel dau o ținută aristocratică apariției editoriale,minienciclopedia viticulturii fiind de fapt o carteimpecabilă.

     Viticultura şi vinificaţia Republicii Moldova se inscrieastăzi in patrimoniul mondial al culturii viţei de vie, fiindcunoscută in intreaga lume prin Patrimoniul naţionalcultural vitivinicol cu două entităţi remarcabile – „Cricova”S.A. şi „Mileştii Mici”, dar şi cu Centrele de inaltă culturăvitivinicolă: „Vinăria din Vale”, „Fautor”, „Purcari”, „ChateauVartely”, „Migdal P”, „Romaneşti”, „Brăneşti”, „Cojuşna”,„Barza albă”, „Călăraşi Divin”, „Aroma”, „Vinăria Bardar”,„Comrat Vin”, „Vismos”, „Asconi”, „Berhard”, „Lion Gris” etc.De tradiţia cultivării viţei de vie sunt asociate multelegende, povestiri şi obiceiuri, prin care se asigurătransmiterea din generaţie in generaţie a unor importanteelemente ale culturii naţionale.Din cele mai vechi timpuri, imaginea viţei de vie a fostutilizată pe larg in arta populară. Fiind adesea aplicată pecovoare, ştergare, obiecte de vestimentaţie, ea reprezentaun simbol al vieţii şi abundenţei. In calitate de simbol,elemente ale viţei de vie (frunze, ciorchini de struguri,coarde) sunt adesea prezente pe stemele şi drapelele maimultor state şi oraşe.In biserica ortodoxă, un element de decor foarte răspanditil constituie coardele, frunzele şi strugurii de viţă de vie

     .Aceste elemente sunt reprezentate atat sub formă depictură, cat şi sub formă de incrustări in lemn pe iconostase.Imaginile stilizate ale viţei de vie se regăsesc adesea pemonede, care, datorită sferei largi de răspandire, reprezintăo modalitate foarte eficace de promovare a valorilorculturale ale unui popor. Astfel, diverse subiecte ce ţin deistoria dezvoltării viţei de vie, tehnica cultivării acesteia şiprocesării produselor vitivinicole au fost imprimate de-alungul secolelor pe monedele mai multor state.Mărcile şi efectele poştale, de asemenea, reprezintă omodalitate de ilustrare a evenimentelor istorice şi culturale alestatelor.

     Ţările cu o viticultură dezvoltată emit periodic mărci şiefecte poştale, al căror tematică este legată de viţa de vie.Studiul „Pagini din istoria şi actualitatea viticulturii” vinein ajutorul organizatorilor multiplelor manifestări deanvergură:

Ziua Naţională a Vinului, Concursul Internaţionalde Vinuri, Conferinţa Internaţională „In Wine”, Sărbătoareastrugurilor de masă, Concursul vinului ţărănesc etc.,desfăşurate anual in Moldova, cu participare internaţională.Lucrarea este recomandată şi corpului profesoral universitarşi colegial, specialiştilor şi studenţilor din ramura vitivinicolă,precum şi tuturor celor interesaţi de domeniul respectiv.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *